Reinhold Munzenberg selecció nazi

L’extensa carrera de Münzenberg, futbolista professional del 1925 al 1951

 

Reinhold Münzenberg va néixer a la ciutat d’Aquisgrà el 25 de gener de 1909. Aficionat a l’esport en general, aviat va començar a destacar en diferents disciplines esportives. Va ser un gran ciclista en edat infantil, i alternava el ciclisme amb el del futbol en els equips base de l’Aacheren Spelveiren, amb qui començaria a jugar durant la temporada 1920-21 en el seu equip juvenil, quan tot just comptava amb onze anys, enfrontant-se a joves que li treien cinc o sis pams.

El 1925, amb només setze anys, jugaria amb el primer equip del club, signant així el seu primer contracte professional. La seva fortalesa com a defensa central era destacable, infranquejable per alt, a més no defugia el xoc amb el rival, per més que aquest tingués més edat o un físic més potent.

Aviat va cridar l’atenció del que acabaria sent l’equip de la seva vida, l’Alemannia Aachen, de la màxima categoria de futbol alemany, fitxant pel club “negret” el 1927, i mantenint-se en el mateix fins al 1938. És en aquest període quan debuta com internacional amb Alemanya, i aconsegueix el meritori tercer lloc en el Mundial de 1934. En realitat, Münzenberg no era a la llista mundialista, ni tan sols era a la preselecció de trenta-vuit jugadors que l’entrenador alemany, Otto Nerz, havia confeccionat per afrontar el Mundial amb garanties. Dels trenta-vuit preseleccionats, divuit anirien al Mundial d’Itàlia, mentre Münzenberg continuava amb la seva vida aliè al campionat. Fins a tal punt que el Mundial es disputava entre el 27 de maig i el 10 de juny, i el defensa central havia fixat la data del seu casament per al dia 9 d’aquest últim mes.

L’equip alemany, que havia començat el Mundial amb bon peu, va decebre a la semifinal, perdent per 3 a 1 amb Txecoslovàquia, amb alguns gols per culpa de clars errors defensius. Otto Nerz no s’ho va pensar, requeria un defensa amb temperament i contundència i es va recordar de Münzenberg. En aquells temps, les llistes no eren rígides, i els jugadors podien canviar-se a la meitat de campionat. Va enviar cap a casa al defensa central titular i el 5 de juny va cridar a Reinhold Münzenberg perquè acudís a Nàpols a disputar el partit pel tercer i quart lloc i salvés l’honor del futbol alemany.

Però hi havia un problema, el partit es disputava al sud d’Itàlia un dia abans del casament, el 7 de juny de 1934. Müzemberg va ser clar: “Doctor Nerz, compti amb mi, anul·lo les noces, un es pot casar qualsevol dia, però no sempre es pot jugar un partit en un Mundial”. I es va presentar a Itàlia, va jugar el partit, ho va fer de forma destacada i Alemanya va vèncer a Àustria per 3 a 2, adjudicant-se la tercera plaça d’aquell Mundial.

 

 

Müzenberg va seguir jugant a futbol durant anys, va ser 41 vegades internacional absolut, malgrat que era un home “sospitós” per als dirigents nacionalsocialistes, perquè no estava afiliat a l’NSDAP, el partit de Hitler, i va córrer el fals rumor que era família del líder del Partit Comunista Alemany, Willi Münzenberg, amb el qual compartia cognom, però cap llaç sanguini.

Va ser cridat a files i enviat al front, encara que durant alguns períodes va seguir jugant de forma professional al futbol durant la guerra més cruenta. Va ser futbolista de l’Hamburg i del Werder Bremen, per tornar a jugar les últimes sis temporades l’Alemannia Aachen, on va penjar les botes el 1951, després de vint anys de carrera professional, només interrompuda durant la guerra.

Tot un rècord en el món del futbol professional, especialment si tenim en compte que vint d’aquests anys els va disputar en la màxima categoria de la lliga d’Alemanya. L'”home d’acer”, sobrenom pel qual el coneixien, va passar a la història pel seu fantàstic record.

 

 

——————-

Frichu Yustas
@Fritzyustas (Twitter)