The Keeper

[Cinema] The Keeper, la història de redempció del soldat nazi que va conquerir els citizens

 

Aquest proper 14 de març s’estrena a Alemanya i al Regne Unit la pel·lícula The Keeper, dirigida per Marcus H. Rosenmüller, que ens narra la història del porter alemany Bert Trautmann (interpretat per David Kross), un soldat nazi convertit a posteriori en llegenda del Manchester City anglès. Trautmann, fou paracaigudista de la Luftwaffe durant la Segona Guerra Mundial, arribant a guanyar cinc medalles, entre elles la Creu de Ferro, per la seva valentia en combat, i també un dels noranta supervivents del seu regiment de mil homes, que van ser capturats pels anglesos i traslladats al camp de presoners d’Ashton-in-Marketfield, a Lancashire.

Després del seu alliberament l’any 1948 va rebutjar tornar a Alemanya i es va establir a Lancashire on va destacar al St Helens Town. Les seves espectaculars actuacions, durant la seva primera temporada al futbol anglès, el portaren l’any 1949 al Manchester City, club on arribà a disputar 545 partits fins el 1964. Tot i això el seu pas pel club no fou còmode, degut al seu passat nazi. Des del moment del seu fitxatge es succeïren una darrere d’altra les mostres de repulsió cap a ell, arribant a realitzar-se manifestacions de fins a 20.000 persones. Amb el temps, i els seus espectaculars vols entre els 3 pals, va aconseguir guanyar-se el respecte del públic, que va acabar oblidant el seu passat.

El 1956 va guanyar el títol de Futbolista de l’Any atorgat pels periodistes esportius anglesos, i va elevar la seva llegenda amb la seva heroica actuació a la final de FA CUP d’aquell mateix any. A falta de 17 minuts per al final, Trautmann va quedar lesionat greument a l’esquena en un xoc amb Peter Murphy, el davanter del Birmingham City. Malgrat la lesió, en una època on no es podien fer canvis, va continuar jugant i fent aturades crucials per a que el seu equip conservés l’avantatge de 3–1. Va recollir la medalla de guanyador amb el coll visiblement tort; al cap de tres dies, una prova de raigs X va revelar que tenia una vèrtebra trencada.

 

 

Abans de retirar-se disputà dos partits amb el Wellington Town el 1964, i posteriorment prosseguí la seva relacionar amb el futbol des de les banquetes, primer amb equips modestos d’Anglaterra i Alemanya, i després com a part d’un programa de desenvolupament de l’Associació Alemanya de Futbol que el va portar a organitzar equips i lligues en diferents països, com Birmània, Tanzània i Pakistan. El 2004, va ser nomenat Oficial de l’Orde de l’Imperi Britànic (OBE) per promoure la concòrdia anglo-alemanya mitjançant el futbol. En retirar-se, va anar a viure a La Llosa (València), on va morir el 19 de juliol de 2013, als 89 anys. Cal destacar que malgrat ser un dels porters alemanys més destacats de la seva època mai no va ser convocat amb la selecció alemanya.