Dick Kerr Ladies FC

L’èxit de les Dick, Kerr’s Ladies FC i la prohibició del futbol femení a Anglaterra

 

El Dick, Kerr’s Ladies Football Club, va ser un club de futbol femení que va marcar una època brillant en el futbol britànic dels anys 20. Aquest equip, que tot i el seu èxit mai va arribar a la total professionalització, sorgí a finals del mes de setembre de 1917 a la fàbrica d’armaments Dick, Kerr de la ciutat de Preston. Es caracteritzava pels seus entrenaments professionals, la seva elevada qualitat tècnica, la capacitat per atreure milers d’espectadors i els seus fitxatges a cop de talonari.

Un partit contra una selecció femenina francesa a Stamford Bridge, i la posterior difusió d’imatges a través dels noticiaris cinematogràfics Pathé, va activar la seva fama a nivell nacional. Després d’aquella magnífica campanya de màrqueting de l’època, nombrosos clubs van començar a sorgir seguint el seu exemple. Però el punt àlgid per l’edat daurada del futbol femení britànic, va ser el partit disputat durant el Boxing Day de 1920, quan les Dick, Kerr’s Ladies van ser capaces de derrotar al St. Helen ‘s Ladies a Goodison Park davant de 53.000 espectadors, mentre que unes 14.000 persones es quedaven fora de l’estadi sense aconseguir entrada. Un any despres les Dick, Kerr Ladies van jugar 67 partits davant un públic total d’unes de 900.000 persones, sumant totes les assistències als seus partits. La seva principal estrella va ser Lily Parr (1905-1978) que assegurava haver marcat més de 1.000 gols durant les tres dècades que va romandre en actiu. Cal destacar que és la primera dona inclosa (de manera pòstuma) al Saló de la Fama del Futbol Anglès (2002), a més de ser curiosament la primera dona expulsada d’un partit de futbol.

 

 

L’enorme quantitat de diners, públic i atenció mediàtica generada pel futbol femení va començar a preocupar als dirigents de la Football Association (FA), que van respondre el 5 de desembre de 1921, afirmant que el futbol era un esport inadequat per a les dones, i prohibint als seus clubs afiliats cedir els estadis per a disputar partits de futbol femení. Els metges es van sumar a la causa i també van expressar la seva opinió respecte al caràcter nociu del futbol per al fràgil físic femení, que segons ells posava en perill la capacitat de procrear de les dones.

La majoria de clubs femenins van desaparèixer, però el Dick, Kerr’s Ladies FC va aguantar anant de gira al Canadà i als Estats Units, encara que alguns partits van haver de cancel·lar per la pressió exercida per la FA. L’equip va sobreviure fins a 1965 sota el nom de Preston Ladies FC. La majoria dels altres equips femenins, però, no comptaven amb el capital del Dick, Kerr’s Ladies FC i van deixar d’existir. Encara que sembli increïble, va caldre esperar fins a la primera Copa del Món que va guanyar Anglaterra el 1966 per a que el futbol femení revifés al país. El 1969, es va formar l’Associació Femenina de Futbol i el 1971, mig segle després de la prohibició, la FA finalment va permetre que els estadis dels seus clubs membres alberguessin partits femenins de nou.