El penal de Djukic, una història de pur terror en onze metres

 

El penal que va decidir que la Lliga de la temporada 1993-1994 acabés a Barcelona i no es quedés a la Corunya en l’últim instant de l’última jornada, va ser xutat i errat per Miroslav Djukic. El Deportivo, pràcticament un recent ascendit a Primera Divisió després de dues dècades fora de l’elit, havia d’igualar el que fes el Barcelona davant el Sevilla per cantar per primera vegada la victòria, però no es va donar.

Els corunyesos, que van rebre al València a Riazor, tenien el títol a la mà quan en l’últim sospir l’àrbitre López Nieto va xiular un penal a favor seu. Si marcaven, farien història; si fallaven, el tron ​​seria del Barcelona. A la fi, van fallar, però també van fer història.

Al camp no hi havia Donato, que era l’encarregat dels llançaments de penal, i va ser el central Miroslav Djukic, que aquella temporada havia marcat des dels onze metres al Vicente Calderón, el que va executar l’acció des dels onze metres després de la negativa de Bebeto a xutar-lo.

La imatge roman inesborrable en la ment dels deportivistes, però també de la resta d’aficionats al futbol: va respirar fondo, va avançar cap a la pilota i el seu xut el va blocar el porter del València, José Luis González, que ho va celebrar com una victòria. L’any 2008, l’exvalencianista Fernando Giner va confirmar que el València estava primat pel Barcelona.

L’empat sense gols va frustrar el títol del Deportivo que entrenava Arsenio Iglesias i presidia Augusto César Lendoiro. El Deportivo va haver d’esperar fins a sis anys després, amb Javier Irureta com a entrenador, per a proclamar-se campió per primer cop de la Lliga Espanyola de futbol.