West Ham United v Bolton Wanderers de 1923

Els incidents de la inauguració de Wembley, 982 ferits

 

Sempre es va associar l’inici del hooliganisme a la segona meitat dels anys seixanta, arran dels incidents creats per alguns dels primers skinheads que donaven suport a la selecció anglesa al mundial de 1966. Si bé, el terme “hooligan” és molt anterior, i es va usar per primera vegada en premsa pel diari The Times, per denunciar el gamberrisme de bandes, freqüentment d’origen irlandès, que assolava els carrers de la capital britànica el 1890.

Els hooligans, les colles de brètols provinents (o descendents de primera generació) en la seva major part de la veïna illa d’Irlanda, que, borratxos, buscaven baralla a la menor excusa. Sabut és que a partir dels vuitanta el fenomen es generalitza i s’estén lligat al futbol, ​​però el primer incident greu en una trobada és molt anterior a aquest període. Va passar durant la final de la F.A. Cup de 1923, a l’estadi de Wembley, el temple del futbol, ​​el dia en què s’inaugurava el mític estadi, el 28 d’abril de l’esmentat any, 365 dies abans del previst. Els finalistes eren el West Ham, equip londinenc (llavors a la “Second Division”) contra el Bolton Wanderers (de la ciutat de Bolton, a l’àrea urbana de Manchester, i que jugava a la “First Division”).

 

 

L’estadi tenia una capacitat per a 125.000 espectadors, 5.000 d’ells vindrien en tren des de Bolton. L’expectació era màxima, però l’assistència de públic va ser molt més gran de l’esperada. A partir de les dotze del matí van obrir les portes (la trobada començava a les tres de la tarda) i el públic va anar omplint les grades. Algunes màfies locals van ajudar a crear una situació de caos venent entrades falses per al primer esdeveniment esportiu celebrat a Wembley. A les 13.45 hores el camp estava absolutament ple i fora hi havia milers de persones, algunes amb entrada, que no podien accedir a l’estadi. La policia havia donat l’ordre, a més, de desallotjar la multitud, que estava tractant d’entrar a l’estadi de qualsevol forma. Es va anunciar en les diferents estacions de tren de Londres que no es podia accedir a la final, de manera que es recomanava als seguidors del Bolton que, majoritàriament encara estaven per arribar, donessin la volta de nou cap a la seva ciutat o s’abstinguessin d’acostar-se pels carrers adjacents a l’estadi (es calcula que unes 300.000 persones les abarrotaven).

La policia es va veure obligada a carregar per dispersar una multitud que, pretenia entrar a l’estadi, però no van poder contra una massa humana que els superava en molt. Van derrocar la porta de l’estadi i milers van accedir al camp, provocant que el públic hagués de baixar fins al propi gespa. Es calcula que unes 250.000 persones van entrar a l’estadi (el doble de la capacitat del mateix). El partit anava a suspendre, ja que no aconseguien que el públic abandonés el terreny de joc i la inseguretat era manifesta. Però llavors va aparèixer el policia George Scorey muntant a un cavall completament blanc, “Billie”, i donant voltes sobre si mateix, sense colpejar absolutament ningú, va començar a engrandir el cercle de seguretat, i a apartar el públic que ocupava el verd de l’estadi. Ell sol, sense un sol cop, ho va aconseguir. Es va poder celebrar el partit amb 45 minuts de retard. El Bolton va vèncer per 2 a 0 i es va endur la copa, a més, el seu jugador estrella, David Jack, va tenir l’honor d’aconseguir el primer gol a l’estadi més emblemàtic del futbol mundial al cap de dos minuts de començar el partit.

 

 

La final, coneguda com “la del cavall blanc”, va tenir conseqüències legals i la Cambra dels Comuns va acordar aprovar una legislació específica en matèria de seguretat per a futurs grans esdeveniments futbolístics. 980 seguidors i 2 policies van resultar ferits, encara que només 22 d’ells van haver de romandre ingressats en diferents hospitals de la capital britànica. Van ser els primers incidents greus en el món del futbol, ​​malauradament, amb els anys, serien superats de llarg per esdeveniments encara més dramàtics.

 

————–
Frichu Yustas