Entrevista amb CIHEFE, Centre d’Investigacions d’Història i Estadística del Futbol Espanyol

 

El Centre d’Investigacions d’Història i Estadística de Futbol Espanyol (CIHEFE), és membre oficial a Espanya de la International Federation of Football History and Statistics (IFFHS), i va néixer el 1987 amb la tasca primordial de dirigir, promoure i possibilitar, amb el més alt nivell, una exposició completa de la història del futbol espanyol. En els seus més de vint anys d’existència ha desenvolupat nombroses investigacions, fruit de les quals nasqué l’actual arxiu, únic a Espanya, que es presenta com a font d’informació de tot el futbol espanyol des de 1903 fins a l’actualitat.

El CIHEFE manté estreta relació amb la Reial Federació Espanyola de Futbol, ​​que s’ha recolzat en informes emesos pel CIHEFE per algunes de les decisions historicoartístiques de major transcendència. Així, per exemple, la RFEF va basar la seva actuació respecte de la Copa de l’Espanya Lliure i la Lliga de la Mediterrània en sengles informes de CIHEFE. Així mateix alguns clubs han sol·licitat opinió a CIHEFE per diverses qüestions. La Reial Acadèmia de la Història va reconèixer el prestigi de CIHEFE en encarregar als seus membres la redacció de les biografies de diversos jugadors de futbol contingudes en el Diccionari Biogràfic Espanyol, a més d’incloure una biografia de Fèlix Martialay, reconeixent així oficialment com a millor historiador del futbol espanyol.

 

 

Ara com ara quin percentatge d’informació creieu que posseïu sobre estadística referent a resultats, classificacions i màxims golejadors de totes les categories de futbol espanyol des del seu naixement?
Estem molt orgullosos de la nostra base de dades, reconeguda per aquells experts que l’han consultat com la més completa del futbol espanyol. El percentatge d’informació que disposem és elevadíssim.

Per accedir a la informació que falta per anar omplint la vostra base de dades heu trobat facilitats per accedir a les hemeroteques dels grans diaris d’abans?
Quan alguns dels nostres socis van iniciar les seves investigacions les hemeroteques no estaven digitalitzades a Internet com ara. Les facilitats actuals són molt grans, encara que algunes publicacions segueixen existint únicament en paper en determinades hemeroteques. Ho hem buidat pràcticament tot.

Quines obres destacaríeu de la vostra activitat editorial?
La nostra editorial ha publicat ja un nombre respectable d’obres i estem molt orgullosos de totes elles. No és fàcil crear una editorial i tirar endavant llibres sobre Història de l’Esport, té realment molt de mèrit. Si haguéssim de destacar només alguns títols, ens quedaríem amb algunes obres pòstumes de Félix Martialay com “El futbol a la Guerra” o “Una història de la selecció espanyola de futbol”, ​​també amb els anuaris o amb un llibre recent de José Ignacio Corcuera “El partit de les dues Espanyes”.

Tindrem una nova edició del Fòrum Félix Martialay?
Sens dubte, tot i que potser en formats més breus i àgils que ja hem assajat alguna vegada com “CIHEFE parla amb …” convidant a algú destacat de la premsa esportiva (Petón, Juan Ignacio Gallardo, etc.) i buscant complicitats amb amics com Paco Grande (Connexió Vintage, RTVE) o amb el diari Marca.

Per a tots aquells que estiguin interessats a ser socis de la vostra organització, quins avantatges els oferiu i a quin preu?
Ser soci del CIHEFE suposa disposar de grans descomptes a la botiga i ser inclòs en la nostra llista de correu interna en què debatem qüestions i es resolen col·lectivament les preguntes i consultes que ens fan arribar particulars o entitats. També permet acudir a l’assemblea anual. El preu de ser soci són quinze euros el trimestre.

Quins nous projectes de futur teniu actualment al cap?
Aspirem a seguir creixent en nombre de socis i en consolidar tot el que hem creat en els últims deu anys (editorial, botiga, revista Quaderns de Futbol). Estem treballant també en nous formats i projectes que esperem presentar en els pròxims mesos.