FIFA International Soccer per a Mega Drive

[Videojocs] FIFA International Soccer, l’origen (isomètric) de l’èxit

 

La franquícia futbolística d’EA Sports és una de les més rendibles de l’actualitat, amb milions de jugadors fidels a cadascuna de les entregues anuals. El seu inici, tanmateix, es remunta a principis dels anys 90.

FIFA International Soccer fou publicat a mitjans de desembre de 1993 per a Mega Drive. Amb el Mundial d’Estats Units a la vista, es tractava d’una oportunitat immillorable perquè la companyia canadenca Electronic Arts introduís la seva línia de videojocs esportius al mercat europeu.

 

 

El primer FIFA permetia els usuaris controlar qualsevol de les 48 seleccions representades al joc (a més d’un equip especial), que no disposaven de llicències per al nom i l’aspecte dels futbolistes. S’hi podia gestionar l’onze inicial de l’equip, tenint en compte les estadístiques dels jugadors, a més de la formació, la tàctica i la profunditat al camp de cada línia.

Però el més rellevant del títol era la seva aposta per la perspectiva isomètrica, comuna en aventures de l’època, però inèdita fins aleshores en jocs de futbol. La càmera seguia en tot moment la pilota, llevat de jugades com la treta de porta o de banda, en les quals un requadre marcava la destinació del llançament en qüestió. Des d’aquest punt de vista es tenia un major control del que succeïa al camp i l’execució de les diferents accions possibles (tals com xilenes, rematades en planxa i entrades dures) hi adquiria una nova dimensió. Les suaus animacions dels futbolistes i l’addició d’uns vibrants efectes de so n’arredonien l’experiència jugable.

Algunes de les anècdotes més recordades pels jugadors clàssics de FIFA International Soccer tenen a veure amb la possibilitat de fugir literalment de l’àrbitre quan els vol mostrar una targeta o amb el “truc” de posar-se davant del porter quan es disposa a fer un llançament en llarg per a interceptar-lo i fer gol fàcilment.

Amb tot, el joc va resultar un èxit, no sols de vendes. La seva recreació de l’esport rei va innovar en el seu moment i hi va marcar un punt d’inflexió quant a l’ambientació dels partits. És per això que va donar origen a l’arxiconeguda franquícia que encara ens acompanya hui dia.

 

 

Podeu provar FIFA International Soccer en la versió de Mega Drive o en alguna de les successives translacions que se’n van fer: Amiga, 3DO, Super Nintendo, Game Boy, PC o Mega-CD, entre d’altres. La versió publicada per a la potent consola 3DO de Panasonic va ser un salt de qualitat en l’adaptació, que res tenia a veure amb la resta de versions. No oblideu que l’edició de FIFA 06 de PlayStation 2 també inclou aquest primer FIFA, sota l’apartat d’extres, així que també en pot ser una bona opció.

Versió Mega Drive

 

Versió 3DO

————-
David Pedrós