L’Everton “campió” d’Europa de 1986

 

Qualsevol “hattrickero” o malalt de futbol sabrà que la dada del titular és incorrecta, però no perquè l’Everton no fes mèrits (segurament a Terry Venables ja li hauria semblat bé). La raó és una de les pitjors desgràcies que ha viscut el futbol europeu i en particular el futbol britànic.

Els equips anglesos van ser exclosos de les competicions europees des de la temporada 1985-86 fins a la 1990-91. La causa principal, també la gota que va fer vessar el got, va ser el desastre de Heysel de 1985. Una final europea que ja no s’hauria d’haver disputat. La millor temporada de la història de l’Everton és la 1984-85. Va guanyar la Lliga i la Recopa d’Europa, una gran competició que ja fa vint anys que no en podem gaudir.

L’Everton de Howard Kendall era un equip molt equilibrat i aquella temporada la va guanyar amb suficient tranquil·litat sobre el rival de la ciutat, el Liverpool. Tornaria a guanyar la lliga la temporada 1986-87, l’última fins al dia d’avui. La Recopa, únic títol europeu dels de Liverpool, la van guanyar per 3-1 contra un Rapid de Viena on hi destacaven jugadors com Krankl i Panenka.

A Goodison Park encara es recorda amb il·lusió i molta nostàlgia les semifinals contra el totpoderós Bayern de Munic. 0-0 a Munic i 3-1 a Liverpool amb remuntada inclosa. Aquell Everton encara avui és recordat com possiblement el millor equip “Toffee” de la història d’un equip a punt de complir cent cinquanta anys.

Començant per la porteria: hi destacava el gal·lès bigotut Neville Southall (això de portar bigoti no s’ho va inventar en David Seaman). Sota els pals fins als quaranta anys. Un porter corpulent i que no tenia manies a l’hora de llençar-se als peus del davanter que li vingués.

 

 

A la defensa hi destacava l’anglès Gary Stevens al lateral dret i el gal·lès Kevin Ratcliffe a l’esquerra, al mig del camp els anglesos Trevor Steven i el defensiu Peter Reid; i a la davantera l’irlandès Kevin Sheedy i l’escocès Graeme Sharp. Aquest equip si hagués pogut jugar la Copa d’Europa des de 1985 fins a principis dels 1990, hauria estat un ferm candidat a guanyar-la, de la mateixa manera que el Liverpool.

———————
Salvador Pujol Girona