Indomable, llibre d'Alberto Edjogo-Owono

[Llibres] “Indomable”, el llibre que ens obre les portes del continent Africà

 

Indomable (Panenka, 2019) és el títol del llibre que ha escrit Alberto Edjogo-Owono. Els orígens familiars equatoguineans van presentar-li a aquest sabadellenc, exjugador del club de la Nova Creu Alta, el Sant Andreu i l’Olímpic de Xàtiva entre d’altres, la possibilitat de ser convocat per Guinea Equatorial i disputar partits internacionals amb la selecció Nacional “Nzalang”. Fruit d’aquelles vivències, n’ha sortit un llibre que es presenta llaminer des del moment que el tens a les mans per primera vegada, quan la ben trobada il·lustració de la portada et dóna la benvinguda, amb tapa dura, com a indicador d’un exemplar de pes.

Un bon pròleg de Frédéric Kanouté et posa immediatament alerta, un preludi magnífic del contingut que ens trobem quan l’Alberto arrenca amb la primera història.

 

L’obra es reparteix en petits relats dividits en capítols amb vida pròpia, un munt d’històries arreu del continent Africà que t’endinsen de ple en una realitat desconeguda per la majoria de nosaltres. Excentricitats, alegria, ètnies antagòniques, bruixeria, balls autòctons, viatges interminables, camps de gespa alta, partits, gols, passions desfermades i estadis que bateguen al ritme dels aforaments desbordats, que viuen els duels dels combinats Nacionals com a veritables qüestions d’Estat. Si bé el futbol n’és el fil conductor, cada relat ens convida a obrir la ment, empatitzar i a comprendre les particularitats de cada pam de terra. Moviments migratoris, postcolonialisme, fronteres fetes en línia recta, pobles en mans de tirans, grups armats, fervor religiós i lluites acarnissades pel control i l’explotació de la riquesa natural que acaben pagant sempre els mateixos, formen part del decorat d’aquest apassionant viatge, que té com a protagonistes, a més de l’experiència del mateix autor i els periples en les convocatòries “Nzalang”, a personatges del calibre de Samuel Eto’o, Roger Milla, Nelson Mandela, Seydou Keyta, Didier Drogba o Zoran Djordjevic, un curiós entrenador Serbi, amb una llarguíssima trajectòria en banquetes africanes, que aquí situem a Sudan del Sud, un dels diversos països, com Nigèria, Algèria, Egipte o Costa d’Ivori, per on ens fa passar el sabadellenc, quasi sempre amb la Copa d’Àfrica com a teló de fons.

 

 

Un llibre impactant que ens ha fet venir moltes ganes de tele transportar-nos immediatament al continent Africà en alguns moments, en d’altres en canvi, la cruesa de la història ens ha provocat sentiments d’impotència i abatiment, fet que parla molt bé del detall en la descripció, el rigor i el ritme que marca l’autor, que ens deixa per l’epíleg una interessant última reflexió sobre el colonialisme esportiu del s. XXI.

Hem palpat la importància que pot tenir el futbol a segons quins contextos, aconseguint en certa manera, sentir-nos propers als habitants de cada realitat. Amb molts més matisos per descobrir a les seves pàgines, som davant d’un dels llibres més suggerents que hem llegit aquest 2019. Les ments inquietes amb ganes de conèixer més enllà del que ens ensenyen, el gaudiran i força. Esperem amb ganes noves històries que segueixin el fil d’aquests genials i indomables, quaderns del futbol Africà.

————–
Oscar Flores
@Oscar_Fleurs