Marcador Dardo Real Sociedad

La informació esportiva d’antany, el marcador Dardo

 

L’any 1951 per primer cop al futbol professional espanyol apareix, a més de la publicitat a les tanques, el marcador Dardo on cada anunciant patrocinava el resultat d’un encontre. D’aquesta forma podien aparèixer resultats com per exemple “San Miguel 0-0”, “La Casera 2-1” o “Flex 0-2”. A la premsa del dia s’explicava a quin partit corresponia cada patrocinador, un “San Miguel” podia indicar el resultat d’un “Athletic de Bilbao – Barcelona” o el cartell de “La Casera” un “Betis – Reial Madrid”.

 

 

A més, es donaven altres informacions sobre els matxs: els punts de colors. Un punt de color vermell sobre el número del marcador Dardo significava que a aquell equip li havien xiulat un penal en contra i un de negre que li havien expulsat a un jugador. La idea d’oferir informació simultània de cada un dels partits la van importar des d’Argentina el publicista Federico Bonet, i Rufino Fraile propietari de l’agència de publicitat Dardo, i sogre del periodista esportiu José María García. Es va implantar a la lliga espanyola durant la temporada 1951-52 per informar dels resultats dels partits de la màxima categoria.

En el cas del Futbol Club Barcelona, el marcador Dardo va tenir una vida inestable, però molt més llarga va ser a l’històric Sarrià. A les Corts, l’antic camp culer, es prohibia, per una norma interna reflectida expressament dins dels estatuts del club, exposar qualsevol mena de publicitat a cap lloc del camp, excepte a les tanques publicitàries a peu de gespa. Així que els responsables de l’empresa Dardo i la junta directiva del moment, en lloc de plantejar un enrevessat canvi en la normativa social, van optar per habilitar un marcador en una teulada d’una de les finques de davant l’estadi blaugrana. En concret, al número 287 de la Travessera de les Corts, i era inclús una mica més gran que el de la resta d’estadis i estava a la vista de pràcticament tot l’estadi culer.

 

 

A Can Barça el marcador Dardo tot i desaparèixer amb la construcció del Camp Nou, inaugurat el 24 de setembre del 1957, va reaparèixer uns anys després per tornar a desaparèixer durant els anys 70, ja que el club va optar per una altra mena de publicitat. A la lliga espanyola el marcador Dardo va estar operatiu fins al 1980. Als vuitanta el transistor va acabar amb el marcador simultani igual que el telèfon mòbil eliminaria al primer. La informació esportiva, avui totalment simultània en relació amb el que passa al mateix terreny de joc, segueix en plena evolució i de ben segur els avenços seran encara més cridaners en un curtíssim espai de temps.

————-
Frichu Yustas

@Fritzyustas (Twitter)