Les 10 millors “pàgines” de futbol retro en espanyol

 

Mentre a Kodro.cat esperem que neixin noves planes de futbol retro en català, avui us hem preparat una selecció de les millors en espanyol. Segurament en trobareu a faltar alguna, però hem intentat seleccionar les que estan més dedicades en especial al futbol retro, més originals, les que generen més contingut propi i les que menys “calquen” a la seva “competència”.

10. Olympia

Amb més de 20.000 seguidors en els seus perfils a les xarxes socials: Facebook i Twitter, s’ha convertit en un dels referents a internet a nivell fotogràfic. Se centren en el futbol internacional dels anys 90 cap enrere, en especial dels anys 70 i 80. En destaquem la seva qualitat i varietat fotogràfica, però ens agradaria trobar molta més varietat i riquesa literària en les seves publicacions, més enllà de nomenar només de forma breu noms, alineacions, equips i temporades. El projecte malauradament no disposa de plana web.

9. La PC Futbolería

Són un autèntic homenatge al PC Fútbol de Dinamic Multimedia, una verdadera font inacabable de continguts amb més de 13.000 seguidors a les xarxes socials: Facebook, Instagram i Twitter. A més de contingut de futbol retro dels 90, també ofereixen pinzellades de futbol modern modest. La llàstima és que no disposen de plana web.

8. Colgados por el fútbol

Tot i que no es basen solament en el futbol retro, és un dels projectes espanyols de visita obligada per qualsevol amant del futbol. Compten amb més de 33.000 seguidors en els seus perfils a les xarxes socials: Facebook (plana i grup privat), Twitter (plana principal i retro) i Instagram. La seva web complementa el seu gran treball a nivell de continguts.

7. Memorias del futbol

Memorias del futbol ha arribat per a quedar-se, el seu potent canal de Youtube amb més de 170.000 subscriptors no us decebrà. La seva presència a les xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram es força discreta, amb poc més de 3.000 seguidors.

6. Renaldinhos y pavones

Un dels projectes més veterans a internet de futbol retro, amb David Mosquera al capdavant, “pare” de l’humor online basat en el futbol retro. Un visionari amb estil propi que arrossega més de 21.000 seguidors a les xarxes socials: Facebook, Twitter, Instagram i amb web pròpia. Com us podeu imaginar pel nom, l’humor i els fitxatges fallits d’estrangers que havien de canviar el món del futbol són els seus dos grans pilars a nivell de contingut.

5. 90s futbol

El treball d’aquest projecte és realment espectacular. Més de 67.000 seguidors a les xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram. És el projecte en espanyol més internacional, nascut a Sud Amèrica. Desgraciadament no disposa de plana web.

 

4. Odio el futbol moderno

El millor projecte espanyol de futbol retro a Facebook (on també disposa de grup privat), i un dels millors a Twitter i Instagram. Originalitat, caràcter propi, sensibilitat social i molta feina darrere, un referent popular que “molesta” als grans mitjans de comunicació. El dia que el projecte Odio el futbol moderno faci un pas endavant esdevindrà un referent internacional. Disposa de legions de fans a les xarxes socials superant l’escandalosa xifra dels 125.000 seguidors. La seva plana web necessita un rentat de cara a l’altura de la seva influència a Facebook. Ho compensen amb un excel·lent llibre publicat per Planeta.

 

3. Revista Líbero

“Llegiu i gaudiu”, aquest seria el lema quasi cruyffià per a poder definir a aquesta magnífica revista, on futbol modern i retro es fusionen amb la literatura i la cultura. A internet la seva presència a les xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram, podria ser molt més potent a nivell de continguts, tot i així disposa de més de 71.000 seguidors. Pero per altra banda ens trèiem el barret pel que fa a la nova línia editorial del seu canal de Youtube, i a la seva sempre excel·lent web

 

2. Panenka

El referent indiscutible als quioscos del futbol modern i retro, i un dels projectes amb més múscul a internet, on disposa de més de 110.000 seguidors. El seu domini offline, no s’acaba de consolidar a les xarxes socials on disposa de presència a Facebook, Twitter i Instagram. Però ho compensa amb un excel·lent portal web i canal de Youtube, que ens poden oferir hores de divertiment.

 

 

1. Mundo Maldini

Julio Maldonado més conegut com a Maldini, és el periodista més mediàtic i més incombustible de l’estat espanyol. La seva presència a les xarxes socials via Facebook, Twitter, Instagram i Youtube mou a més d’un milió de seguidors. La seva maquinària audiovisual dedicada al futbol modern també conviu diàriament amb els continguts de futbol retro. L’autèntica meca del futbol a Espanya personificada en una sola persona, renovant-se any rere any i sempre sorprenent. No oblidem que els seus primers passos el van portar a treballar pel PC Fútbol de Dinamic Multimedia, on va debutar amb el primer PC Calcio de la història. La nota negativa és la seva plana web, totalment abandonada.

 

 

Volem fer especial menció a Informe Robinson, Retrofútbol de Iker, Futbol 70, El sitio de mis cromos, Eibarsestao X, Fútbol Carroza, Rajadores del Fútbol, Deporte Vintage y Cañas i Radiografía deportiva del ayer, els quals admirem profundament però que finalment no han tingut cabuda en el nostre top 10.