Portada de la revista del PC Fútbol 3.0

[Videojocs] PC Fútbol 3.0, l’ascens de Dinamic Multimedia

 

El PC Fútbol 3.0 de Dinamic Multimedia va esdevenir la consolidació de la companyia madrilenya en el mercat de videojocs espanyol, i va posar la primera pedra per a la seva internacionalització. Durant la temporada 94-95 es van publicar adaptacions exclusives de PC Fútbol a terres italianes en italià (PC Calcio Scudetto 94-95) i argentines (PC Fútbol Clausura 95), les quals també es van arribar a vendre al nostre país (en el cas de PC Calcio traduïda a l’espanyol).

EL NAIXEMENT DEL CONCEPTE “SAGA”

Curiosament va ser aquesta edició l’escollida per a introduir-nos per primer cop la idea que el Simulador Profesional de Futbol s’havia de considerar, dins l’ordre cronològic de la saga, com a PC Fútbol 1.0, i ho va fer curiosament batejant aquesta segona edició de PC Fútbol a territori espanyol com la 3.0.

Les més de 30.000 còpies venudes del PC Fútbol 2.0 van esperonar a la companyia Dinamic Multimedia a conquerir el mercat nacional i estranger, decidint anunciar el joc per televisió per primer cop i ampliar els horitzons de la saga. Així van néixer els primers PC Calcio i PC Fútbol Argentina. La jugada els va sortir perfecta i les més de 70.000 còpies venudes a territori espanyol de la versió 3.0 senzillament els van erigir en líders del mercat de videojocs al nostre país.

Possiblement un dels secrets de l’èxit de la saga PC Fútbol va ser que Dinamic Multimedia sempre va escoltar als seus clients, i és que des de la versió 3.0 es van començar a aplicar en el joc les peticions que s’anaven rebent via correu postal a la redacció. Un total de 370 cartes amb idees per a la versió 3.0 o futures, va ser la primera gran aportació dels fans de la saga després del llançament de la versió 2.0.

 

LES CARACTERÍSTIQUES

El PC Fútbol 3.0, igual que el seu antecessor, també incorporava una base de dades interactiva actualitzable mitjançant mòdem o disquets, que fins i tot permetia incorporar el banc de fotos de l’edició 2.0, amb el seguiment de la lliga de Primera Divisió, i la 2A com a gran novetat. Dins de la base de dades hi podíem trobar per primer cop la història de la Lliga, la Copa del Rei, la Copa de la UEFA, Recopa i Copa d’Europa, a més de multitud d’informació dels 40 clubs que conformaven Primera i Segona Divisió amb els seus escuts, estadis, palmarès i plantilles, entre d’altres. Tot això ens acabava oferint més de 900 fitxes tècniques de jugadors, com així anunciava la portada de la revista (800 segons la contraportada), entrenadors i fins i tot àrbitres, convertint-se en la base de dades més completa dedicada al futbol en aquell moment.

A més s’incorporava un any més la figura de Michael Robinson com a imatge del joc, i les seves anàlisis valorant els sistemes de joc i possibilitats de classificació de cada equip de la Lliga Espanyola 94/95. Per acabar cal destacar que en la secció de  seguiment es va incloure la secció Sala de Premsa, plantejant així un innovador concepte de diari en línia, que seria el pare del posterior portal d’Internet Infofútbol.

 

 

Pel que fa al simulador aquesta nova versió del PC Fútbol incloïa nous i millorats gràfics, en especial els sprites dels jugadors, innovadors mètodes de visualització dels partits amb visionament normal o zoom x2, i efectes sonors molt més realistes. En l’apartat de la jugabilitat s’introduïen les xilenes, remats de cap, caigudes espectaculars, i xuts amb moltíssima potència a l’estil Koeman a Wembley. I ara sí, ja podíem realitzar regats, passes, i fins i tot xutar penals. En aquesta edició també s’introduïen per primer cop les targetes grogues i vermelles, les sancions corresponents i les lesions!

 

 

El sistema de mànager, tot i no rebre pràcticament cap novetat a escala visual, tret de la pantalla de previ amb les alineacions dels dos equips incloent fotos dels jugadors, sí que oferia la possibilitat de jugar temporades consecutives (recordem que en la versió 2.0 només es podia disputar una temporada), la possibilitat de rebre ofertes per la retransmissió dels partits, configurar els marcatges individuals, i encertadament es mantenia la possibilitat de poder fixar el preu de les entrades, demanar crèdits, o donar primes als jugadors.

 

 

 

Igual que passava en l’anterior edició, els nivells dels jugadors no evolucionaven, i tampoc envellien. La possibilitat de poder jugar amb els equips de Segona Divisió, va ser incorporada a partir de la seva versió 3.5 (inclosa en un dels dos disquets editats per a l’ocasió, que també actualitzaven la base de dades).

 

 

 

Els requisits tècnics per a moure el joc eren un PC 286 o superior, amb 640k de memòria RAM, targeta gràfica VGA, disc dur i disquetera de 3,5 d’alta densitat, per a reproduir els dos disquets (1 més que en l’anterior versió) en els quals hi havia inserit el joc, que ocupava 6MB farcits de dades, digitalitzacions, efectes sonors i músiques. El joc corria amb el sistema operatiu DOS en les seves versions 3.0, 4.0, 5.0 o la 6.0, que era la recomanada. Com a targeta de so s’aconsellava disposar d’una Sound-Blaster de l’època que fos compatible.

 

 

Pel que fa a la seva producció s’assegurava en la revista del joc que s’havien destinat 7.040 hores de feina i un equip de 12 persones, amb el principal objectiu d’intentar potenciar el realisme del simulador, convertir la base de dades en un instrument de consulta imprescindible, i facilitar al màxim les actualitzacions per a evolucionar i poder oferir la informació actualitzada. Cal destacar en l’àmbit tècnic que l’actualització via mòdem incorporava per primer cop les normes V23 i Multinorma, i la inclusió de 300 protocols de connexió.

 

 

En aquesta nova entrega se seguia protegint el joc de la pirateria, amb l’anomenada “protecció per manual”, que ens obligava abans de començar la partida, consultar la revista on a cada plana apareixien un seguit d’escuts que apareixien a peu de pàgina en diferents ordres, i que ens servien de clau de seguretat per accedir al joc.

 

 

COM TORNAR-HI A JUGAR

En el cas que vulgueu fer una partideta al PC Fútbol 3.0, la millor opció és jugar-hi sense necessitat d’instal·lar-lo des del següent link per a jugar en la primera versió https://classicreload.com/pc-futbol-3-0.html o aquest per jugar amb la Segona Divisió A seleccionable https://classicreload.com/pc-futbol-3-5.html.

Però si preferiu fer-vos amb una còpia original, és recomanable que sigueu pacients, hi han poques còpies al mercat de segona mà i que oscil·len des dels 40€ el disquet sense revista fins a 60€ complet, nou a estrenar mai ha estat vist a les plataformes de compravenda. A més haureu de fer servir el programa DOSBOX per a poder-lo instal·lar adequadament. El disquet de l’actualització 3.5 és molt complicats de trobar a la venda, pel que el seu valor podria rondar els 30€.

 

BONUS TRACK: ELS 3 TRUCS

1- Per incrementar el capital del club, primer cal demanar diners mitjançant un préstec i jugar el partit. Després d’haver-ho jugat cal retornar la quantitat de diners, gravar la partida i sortir al menú principal. Quan la tornem a carregar, tindrem els mateixos diners que abans de tornar el préstec.

2- Per marcar tots els penals, abans de llençar-los camina cap a la porteria sense la pilota, posa’t darrere del porter, càrrega l’energia al màxim i, sense deixar de caminar dins de la porteria, deixa anar el botó de tret perquè es produeixi un gol segur.

3- Si aconseguiu arruïnar el vostre equip, i us fan fora de l’equip, no premeu el botó de Menú Principal, premeu continuar i després d’uns 5 o 6 segons de pantalla negra, surt el campió de la següent lliga i així successivament mentre premeu el botó continuar i no torneu al menú principal.