La primera publicitat que va lluir el FC Barcelona a la seva samarreta

 

Unicef no va ser la primera publicitat estampada en una samarreta del primer equip del FC Barcelona, sinó que va ser la companyia Japan Airlines (JAL). La història d’aquest curiós i oblidat patrocini es remunta a l’estiu de 1990 quan la primera plantilla blaugrana es va desplaçar al Japó seguint instruccions de Josep Lluís Núñez. El president necessitava diners per a fer front el fitxatge de Ronald Koeman (va assegurar fins i tot que els 780 milions de pessetes que va costar serien pagats pels japonesos, lluny de la realitat) i per a la segona remodelació del Camp Nou.

 

 

El 24 de juliol de 1990 el Barça va partir cap al Japó en un vol interminable: Barcelona-Amsterdam-Anchorage-Tòquio-Hiroshima. En aquesta última ciutat, que va ser castigada amb el llançament de la bomba atòmica el 6 d’agost de 1945, el Barça va jugar el primer partit contra un combinat dels millors jugadors del campionat nipó.

El xoc, a més de ser el primer en sòl japonès, va ser el primer en què l’equip blaugrana va jugar amb publicitat a la samarreta, una exigència de l’organització, que mitjançant una clàusula en el contracte es va fer amb el dret d’explotació de la imatge del Barça durant la seva estada al país i va patrocinar la samarreta a través de Japan Airlines (JAL).

 

 

El FC Barcelona lluint la primera publicitat de la seva història va empatar (1-1, amb gol de Soler) contra la selecció del campionat nipó, en la qual figuraven els argentins Abelha, Moner, Arbelo i Godoy i el brasiler Carlos Renato. El duel, en què van debutar Stoichkov i Nando, es va jugar a Hiroshima i va ser l’últim d’Ernesto Valverde amb la samarra del Barça.

 

 

El segon partit, a Tòquio, contra el mateix equip, el 29 de juliol, el va guanyar el FC Barcelona (2-4), tot i que va haver de remuntar un 1-0 i un 2-1. Els gols els van signar Begiristain, Julio Salinas (va anotar un doblet) i Amor. Va debutar Goikoetxea. Per dues exhibicions i un clínic, el Barça es va embutxacar 125 milions de pessetes.