Bill Shankly i el Liverpool una història d'amor

Shankly i Liverpool, una història d’amor

 

Si us dic Liverpool FC, no podreu evitar pensar en un equip gran, un dels històrics de la Premier League, 18 títols de lliga, i un gran d’Europa amb 5 Copes d’Europa i 3 UEFA. Tampoc podràs evitar pensar en el Liverpool actual de Klopp i Salah que la temporada passada (2017/18) va arribar a la final de la Champions League i que actualment lidera la Premier, sembla que els nois d’Anfield tornen a donar guerra.

Però no sempre ha sigut així, a finals dels 50’s i principis dels 60’s el Liverpool FC estava a segona divisió i les expectatives de tornar a ser un equip d’elit quedaven lluny, unes velles instal·lacions, un club que veia perdre la seva identitat i uns afeccionats, sempre fidels, que veien el seu equip ensorrat a 2a. Però, l’any 1959 arriba a Liverpool un entrenador que ho canviarà tot.

L’any 1959 va asseure’s a la banqueta un entrenador humil, Bill Shankly, un ex miner que havia crescut en un entorn de recursos limitats, i que havia forjat el seu caràcter entre la foscor del carbó. 18 mesos després de l’arribada de Shankly el Liverpool FC tornà a la màxima categoria del futbol anglès, i a poc a poc Shankly inculcà uns valors dins i fora del club que molts asseguren que sorgeixen de la seva vinculació amb el moviment socialista britànic de mitjans del s.XX.

Amb l’arribada de Shankly es va començar a construir un Liverpool que guanyaria, sota les instruccions del tècnic escocès, tres lligues, una copa d’Anglaterra, i una copa de la UEFA. Però els títols no són l’essència d’aquesta història, sinó com va fer d’aquell Liverpool a l’UCI un equip únic, guanyador i lluitador, un equip que fos temut. Per això després de jugar un partit totalment de vermell Shankly va decidir que el Liverpool FC hauria de jugar sempre totalment de roig donada la posada en escena, i com va ser d’impressionant veure 10 jugadors totalment de vermell davant l’equip rival.

Bill Shankly defensava el lema “el futbol és de la gent” i ho feia arribar als seus jugadors, va treballar molt durament per fer que els seus jugadors estimessin els colors i ho deixessin tot pel club i el seu escut, tan important era que va voler instal·lar el famós “This is Anfield” abans de sortir al camp.

Sens dubte el Liverpool CF neix amb l’arribada de Bill Shankly, qui va donar identitat i valors a un club que ho necessitava, un entrenador d’aquells que fan història i que per sort pel futbol anglès sempre n’ha tingut (Wenger o Ferguson per exemple). El 12 de juliol de 1974 aquesta història posaria punt i final.

Shankly va dimitir del seu càrrec com entrenador, no perquè és canses del club sinó per la seva família, per la pressió a la qual estava sotmesa i va decidir avantposar el bé de casa seva que al seu bé personal. Però ja havia fet història i Anfield ho recorda amb una estàtua amb ell amb la bufanda dels “Reds” i els punys aixecats sota el lema “Ell va fer feliç a la gent”. Amb aquest adéu una mica de Shankly també es va quedar al seu camp, a les seves grades.

Estatua de Bill Shankly a Anfield

El 29 de setembre de 1981 Shankly va morir i com no podria ser d’una altra manera van llençar les seves cendres sobre la gespa d’Anfield, el seu club i ell van ser un. Bill Shankly es Liverpool FC i el Liverpool FC no és res sense Bill Shankly. Aquell home nascut a Escòcia i que després d’anys a la mina, una guerra i uns valors profundament socialistes va forjar una història que mai serà oblidada pels aficionats “Reds”.

———–
Ivan Riera