“The Lisbon Lions”, aquell Celtic de Glasgow sempre en la memòria

 

La Copa d’Europa de 1967 la va guanyar un equip en el qual tots els jugadors havien nascut en un radi de 50 km respecte a l’estadi on jugaven els seus partits, el Celtic Park. Està clar que parlem del Celtic de Glasgow, l’equip més conegut d’Escòcia i que va ser fundat el 1887 per descendents d’immigrants irlandesos, per això el verd i el trèvol formen part de la seva imatge històrica.

Aquella final de 1967 es va jugar a l’Estadi Nacional de Portugal. I el Celtic la va jugar contra el tot poderós Inter de Milà, el llegendari Inter d’Helenio Herrera, l’Inter de jugadors mítics com Fachetti, Corso, Jair i Mazzola. És cert que el seu millor jugador, el gran Luisito Suárez, antic jugador del Barça, no va jugar aquella final i l’equip italià ho va notar molt. L’Inter era el millor equip d’Europa en defensa i contraatac. Era espectacular veure com recuperaven la pilota en defensa i s’obrien en contraatacs fulminants. L’Inter de HH havia guanyat dues Copes d’Europa consecutives, 1964 i 1965, de les quals em vaig alegrar molt.

I a Lisboa va marcar ben aviat, als sis minuts de penal, en Mazzola va avançar als nerazzurri. He de reconèixer que jo anava al principi amb l’Inter per la gran admiració que sentia per Helenio Herrera, però a mesura que el partit anava avançant el Celtic em va robar el cor. Aquells nois sentien els colors i no donaven una pilota per perduda. Davant el futbol ultradefensiu de l’Inter, el Celtic va atacar amb tots els seus homes, com a lleons. I va remuntar amb gols de Tommie Gemmell i Steve Chalmers. Dirigits des de la banqueta per un altre entrenador llegendari, Jock Stein i amb una figura inoblidable, el petit extrem de pèl roig, Jimmy Johnstone, es van guanyar merescudament el qualificatiu de “Lleons de Lisboa”.

 

 

 

El Celtic va ser el primer equip britànic en guanyar la Copa d’Europa. Jock Stein va entrar en la llegenda del futbol. Posteriorment va ser seleccionador escocès i va morir d’un atac de cor fulminant el setembre de 1985. Jock Stein va caure amb les botes posades, als braços del seu ajudant, un jove Alex Ferguson, a la banqueta a Cardiff, dirigint a la selecció escocesa enfront de la de Gal·les.

A la Lliga de Campions de 2012, el 7 de novembre, el Barça va visitar Celtic Park  i va perdre per 2 a 1 enfront de l’equip escocès. El Barça ja estava pràcticament classificat i no em va fer mal aquella derrota, especialment quan vaig veure a les notícies de les illes al gran Rod Stewart plorant d’emoció perquè el seu Celtic havia guanyat, en les seves paraules, “al millor equip del món”. Els Lisbon Lions sempre en la memòria.

 

 

———————–
Manel Montoliu Bargalló