Portada revista PC Calcio Scudetto 94-95

[Videojocs] PC Calcio Scudetto 94-95, el primer PC Fútbol italià

 

El PC Calcio Scudetto 94-95, també conegut en aquell moment com a PC Calcio 1.0, de Dinamic Multimedia va esdevenir el primer dels 2 spin-off del PC Fútbol 3.0; el segon va ser el PC Fútbol Apertura 95 que va ser publicat a Espanya i a l’Argentina. El primer PC Calcio va ser publicat el febrer de 1995 al mercat espanyol en castellà, i el mes següent a Itàlia en italià, convertint-se així en la primera pedra per a la internacionalització del mític mànager de futbol per a ordinador.

 

 

Tot i que les seves vendes no van ser espectaculars en territori espanyol, com ho havien estat prèviament les del PC Fútbol 3.0, finalment es van situar prop de les 17.000 còpies, unes quantes més que la primera versió del PC Basket. A Itàlia el videojoc va sobrepassar per poc les 21.000 unitats, assolint uns números més que suficients per a seguir apostant pel producte. Com a curiositat a Itàlia, a causa de temes legals, el joc va ser venut amb revista als quioscos, i sense en el sector retail.

 

 

LES CARACTERÍSTIQUES
El PC Calcio Scudetto 94-95 incorporava una base de dades interactiva actualitzable pel mateix usuari (només la part de resultats i classificació), amb la història de les competicions europees i el palmarès dels equips italians. Dins hi podíem trobar més de 375 fitxes de jugadors, estadis i entrenadors dels 18 equips de la Serie A italiana, amb més de 135.000 paraules. Tot compilat per un jove debutant anomenat Julio Maldonado (popular periodista conegut com a Maldini) i Gaby Ruiz (actualment caçatalents del Leeds United). Fins i tot Dinamic Multimedia, en la revista que acompanyava el joc, es permetia el luxe d’assegurar que havia creat una base de dades que mai cap mitjà de premsa escrita d’Espanya o Itàlia havia elaborat abans.

 

 

En aquest PC Fútbol, Michael Robinson no apareixia en portada, ni s’incloïa la seva veu com a comentarista en el simulador, el qual incloïa nous i millorats gràfics respecte al PC Fútbol 3.0. Les locucions dels partits en italià per a la versió italiana anaven a càrrec del periodista esportiu Massimo Tecca, que va repetir en 2 ocasions més, i curiosament mai sent nomenat pel seu cognom.

 

 

Amb el PC Calcio Scudetto 94-95 només es podien convocar a 5 suplents com a la Lliga Espanyola, a causa de les limitacions tècniques de la matriu del joc, recordem que a Itàlia en aquell llavors se’n podien convocar a 7. Per altra part s’incloïa el famós spareggio, el partit de desempat en cas d’arribar dos equips amb els mateixos punts a final de temporada al capdavant de la classificació.

 

 

El sistema de mànager oferia la possibilitat de jugar diverses temporades consecutives (en el PC Fútbol 2.0 només podíem disputar una temporada), en canvi al PC Fútbol Clausura 95 no. Igual que passava en la resta de PC Fútbol d’aquella època, els nivells dels jugadors no evolucionaven, i ells tampoc envellien. La possibilitat de poder jugar amb els equips de Serie B no va ser incorporada en cap actualització posterior al seu llançament, tal com va passar en la versió 3.5 del PC Fútbol.

 

 

Els requisits tècnics per a moure el joc eren calcats als del PC Fútbol 3.0: un PC 286 o superior, amb 640k de memòria RAM, targeta gràfica VGA, disc dur i disquetera de 3,5 d’alta densitat, per a reproduir els dos disquets en els quals hi havia inserit el joc, que ocupava 6MB farcits de dades, digitalitzacions, efectes sonors i músiques. El joc corria amb el sistema operatiu DOS en les seves versions 3.0, 4.0, 5.0 o la 6.0, que era la recomanada. Com a targeta de so s’aconsellava disposar d’una Sound-Blaster de l’època que fos compatible.

Pel que fa a la seva producció s’assegurava en la revista del joc que s’havien destinat 1.506 hores de dedicació, de les més de 7.040 dedicades al PC Fútbol 3.0, que servia de base del PC Calcio Scudetto 94-95. Cal recordar que el joc primer s’editava tot en castellà i posteriorment es feia la traducció a l’italià. Com ja passava en anteriors edicions de la franquícia, el sistema de “protecció per manual” estava present, i ens obligava abans de començar la partida a consultar la revista on a cada plana apareixien un seguit d’escuts a peu de pàgina, i que ens servien de clau de seguretat per accedir al joc.

 

 

COM TORNAR-HI A JUGAR
En el cas que vulgueu fer una partideta al PC Calcio 3.0 Scudetto 94-95, la millor opció és jugar-hi amb la versió per al programa DOSBOX (disponible també per a dispositius mòbils), des del següent link: http://computeremuzone.com/ficha.php?id=635

Però si preferiu fer-vos amb una còpia original, és recomanable que sigueu pacients, hi han poquíssimes còpies al mercat de segona mà i que oscil·len des dels 30€ els disquets sense revista fins a 80€ complet, nou a estrenar mai ha estat vist a les plataformes de compravenda.

 

BONUS TRACK: UN TRUC
1- Primer cal demanar un préstec, si pot ser a l’inici de la lliga, i començar a jugar un partit. En el següent, torna la quantia del préstec al complet i salva la partida. A continuació, surt al menú principal i càrrega aquesta partida, i veuràs que tens els mateixos diners, però ara ja no cal tornar-los.