Portada de la revista del PC Fútbol 2.0

[Videojocs] PC Fútbol 2.0, l’inici de la mítica saga de Dinamic Multimedia

 

El PC Futbol de Dinamic Multimedia va esdevenir la saga de videojocs més important de la història del nostre país marcant a tota una generació, fent-la somiar en convertir-se en un autèntic mànager d’un club de futbol. Una boja història d’amor que va unir l’esport rei, videojocs i una passió desenfrenada. Un joc que ens permetia xutar el penal de Djukic, perfeccionar l’estil Cruyff del Dream Team, o fins i tot fitxar a Maradona per intentar salvar la categoria amb el Lleida.

L’ORÍGEN

L’any 1992 de la mà de la companyia Dinamic Software, arribava el pare de la saga, el Simulador de Futbol Professional, que anys després seria rebatejat com a PC Fútbol 1.0. Les més de 7.000 còpies venudes d’aquell simulador a cavall del Míchel Futbol Master & Super Skills i el posterior PC Fútbol, no van suposar l’avenç econòmic que la companyia necessitava en aquell moment per a fer un pas endavant empresarialment. Però sí que van servir perquè José Ignacio Gómez-Centurión, màxim responsable de Hobby Press (empresa editora de Hobby Consolas, PC Manía, Micromanía entre altres revistes), decidís invertir en Dinamic Software, oferint-los el suport econòmic i empresarial que tant necessitaven, i d’aquesta forma va néixer la mítica companyia Dinamic Multimedia.

El primer videojoc d’aquesta nova companyia no va ser finalment de futbol, ja que el Simulador de Futbol Professional encara era molt recent al mercat i es va preferir esperar. Així doncs, tot i ja estar treballant en el futur PC Fútbol, l’any 1992 va sorgir la franquícia Pc Basket, que oferia molts dels aspectes que s’incorporarien posteriorment al seu producte germà, com un innovador sistema de mànager que combinava perfectament amb el simulador.

EL NAIXEMENT

No va ser fins a l’octubre de 1993, i després de 5.280 hores lineals dedicades al desenvolupament del producte (segons s’indica en la revista oficial del joc), que va aparèixer al mercat el primer PC Fútbol. Aquest precisava un PC 286 o superior amb 640k de memòria RAM, targeta gràfica VGA, disc dur i disquetera 3.5″ d’alta densitat. S’iniciava així, ara sí, una nova era pels germans Ruiz, Carlos Abril, i pel propietari del 70% de les accions de la nova Dinamic Multimedia, José Ignacio Gómez-Centurión.

LES CARACTERÍSTIQUES

PC Fútbol, posteriorment conegut com a Pc Fútbol 2.0, va esdevenir el primer simulador de futbol per a PC en incorporar 11 jugadors, i funcions de mànager: tàctiques, fixatges i finances. A més el joc podia ser actualitzat: altes i baixes de jugadors i entrenadors, material gràfic (jugadors, entrenadors i estadis), dades estadístiques, i les anàlisis de Michael Robinson. Aquestes actualitzacions es podien fer a través d’un mòdem Ibertex, i també de disquets, que es podien aconseguir via correu postal en 4 entregues al llarg de la temporada (jornades 10, 19, 27 i 38) per 1.995 pessetes + 250 de despeses d’enviament mitjançant subscripció o en revistes del grup Hobby Press.

 

 

El joc cabia en un disquet de 3.5″ HD, aquest incorporava 3 megues de programa, dades, gràfics, digitalitzacions, efectes sonors i músiques. Cal afegir que la versió en CD-ROM, tot i anunciar-se a la revista del joc, mai va arribar a produir-se. PC Fútbol corria força lleuger en una resolució per a monitors de 640 x 480 amb 16 colors en pantalla i la seva instal·lació era relativament fàcil per als PC de l’època. Un curiós sistema d’accés que combinava números, escuts i la revista que acompanyava al joc, era l’aposta de PC Fútbol per a erradicar la pirateria de l’època.

PC Fútbol va vendre 35.518 unitats, havent de posar a la venda una segona edició

 

A la pantalla d’inici del joc se’ns oferien diverses seccions: Base de Dades Interactiva, Seguiment de la Lliga 93-94, Partit Amistós, Lliga Arcade, Lliga Entrenador i Lliga Mànager, en aquell llavors encara no s’havia creat el famós mode Promanager. Pel que fa al pas de les jornades se’ns permetia poder preparar i disputar els partits, jugant-los controlant els 11 futbolistes, visionant-los o senzillament realitzant el famós càlcul instantani. La seva part més negativa era que encara no existien ni la pretemporada, ni les lesions, ni les targetes, ni competicions que no fossin la mateixa lliga de Primera Divisió de la temporada 93-94, ni les mítiques ampliacions de l’estadi. Els jugadors tampoc evolucionaven, ni milloraven ni empitjoraven, i per acabar-ho de rematar no es podia jugar més d’una sola temporada.

 

 

Per altra banda disposava d’una fantàstica base de dades (informació estadística basada en els desapareguts quaderns Dinámico i la revista Don Balón, la qual també aportava les fotos), de jugadors, entrenadors i clubs. La qualitat dels jugadors era expressada usant valors numèrics i mitjanes (no et perdis el nostre article amb la llista de mitjanes dels millors jugadors del PC Fútbol 2.0), que eren elaborades per una petita redacció de periodistes que a mesura que el joc es va anar fent popular va anar incorporant noms tan rellevants com el del periodista Julio Maldonado, conegut com a Maldini. Cal destacar també que podíem fitxar superestrelles mundials al mercat de fitxatges i modificar el preu de les entrades.

EL SEU SECRET

Quins van ser els grans encerts d’aquesta saga per a posicionar-se com un referent? Sense cap mena de dubte la seva distribució en quioscos a un preu irrisori de 2.500 pessetes, reduint el seu IVA al d’un producte cultural (en incorporar revista al joc), posar a l’exfutbolista i periodista Michael Robinson com a imatge del joc, i escoltar als seus clients mitjançant suggeriments per a futures millores del joc via correu postal.

 

COM TORNAR-HI A JUGAR

En el cas que vulgueu fer una partideta al PC Fútbol 2.0, la millor opció és jugar-lo sense necessitat d’instal·lar-lo des del següent link: https://classicreload.com/pc-futbol-2-0.html
Però si preferiu fer-vos amb una còpia original és recomanable que sigueu pacients, hi han poques còpies al mercat de segona mà i que oscil·len des dels 20€ el disquet sense revista fins a 200€ nou a estrenar. A més haureu de fer servir el programa DOSBOX per a poder-lo instal·lar adequadament.

BONUS TRACK: EL TRUC DELS DINERS

Ven un jugador, a la jornada següent te’l compraran, vés a “Vender” i posa a la venda el buit on anteriorment hi havia el jugador traspassat. El vendràs per 0 milions. A la següent jornada algun equip t’oferirà -10 milions, accepta, després vas a veure el teu compte i notaràs que ha canviat. Ara en comptes dels 1.000 milions tindràs 65.000.000.000 pessetes!