[Videojocs] Unboxing i anàlisi de la saga de videojocs del Manchester United de Krisalis

 

El Manchester United i la companyia Krisalis Software LTD van captivar durant els anys noranta als amants dels videojocs de futbol, amb una saga pionera en molts aspectes pel que fa a les opcions d’aquest tipus de jocs. Van introduir per primer cop i perfeccionar conceptes com l’editor de la base de dades, lligues “promanager” i el mercat de fitxatges, a més d’un robust simulador que va anar evolucionant versió rere versió aprenent dels millors jocs de cada època.

 

Manchester United: The Official Computer Game (1990)

El Manchester United: The Official Computer Game és el primer de la sèrie de videojocs de futbol amb llicència del club de Manchester, desenvolupats per l’empresa Krisalis Software LTD. Aquest videojoc de 8 bits va ser publicat l’any 1990, distribuït al nostre país per System 4, i va arribar a vendre més de 100.000 còpies a escala mundial. Es podia jugar en els sistemes Commodore 64, ZX Spectrum, Atari ST, DOS, Amstrad CPC i AmigaOS. Ens permetia prendre el control del club a uns nivells inèdits en aquella època, a més de poder jugar els partits amb el seu simulador arcade:

– Plantilla: Gestió dels jugadors i possibilitat de visualitzar la seva fitxa tècnica on podem veure les seves qualitats i així decidir si ens interessa o no tenir-lo a la nostra plantilla.

– Infermeria: Després de cada partit pot ser que acabem amb algun jugador lesionat. Aquí ens indicarà qui està lesionat i quan es recuperarà.

– Taula de sancionats: Si algun dels nostres jugadors acaba expulsat, apareixerà en aquesta llista.

– Progrés: Ens apareix una espècie de diari on se’ns donarà petites informacions de quan començarà la jornada o alguna informació rellevant que succeeixi en la competició.

– Mercat: Aquí podrem comprar o vendre jugadors. A la llista de mercat podem veure si algun club ha posat a algú en venda o directament podrem fer tasques de recerca i fer una oferta per aconseguir fitxar-lo.

– Entrenament: Podrem indicar-li a l’entrenador 4 factors que vulguem entrenar i la intensitat.

– Opcions: Aquí podrem seleccionar gravar / carregar partida, el temps de durada de cada partit, canviar el nom del mànager i dels jugadors, seleccionar dificultat i triar si volem jugar amb el joc complet o només en mode arcade.

– Partit: podrem veure la taula de classificació o jugar. Si seleccionem aquesta última haurem de triar primer la tàctica i després l’onze inicial. Durant els partits disposem d’una completa vista aèria, un radar a la part superior dreta, i els marcadors de gols i temps. Pel que fa al simulador arcade és horrible tot i incorporar penals, regats, córners, tirs lliures, temps real digitalitzat (versions ST i Amiga), repetició de jugades i oferir-nos la presència d’àrbitres i jutges de línia. El terreny de joc és massa llarg, la intel·ligència artificial dels nostres rivals és completament absurda, i tot es redueix a agafar la pilota, córrer cap a la porteria contrària, i si tirem en diagonal des de dins de l’àrea, hi ha moltes possibilitats que sigui gol, ja que el porter rival mai no es desenganxa de la porteria. És molt difícil que l’equip contrari aconsegueixi inquietar el nostre porter, hi ha una barreja tal de colors quan s’ajunten diversos jugadors en un mateix espai que converteix el partit en un absolut caos.

Per jugar-lo online: https://archive.org/details/msdos_Manchester_United_1990

 

 

 

Manchester United: Europe (1991)

Manchester United: Europe va ser publicat l’any 1991, distribuït al nostre país per System 4, i és el segon de la tetralogia de Krisalis. Ens permet per primer cop seleccionar altres clubs europeus a més del Manchester United, podent-los guiar a la consecució de la Copa de la UEFA, la Copa d’Europa, la Recopa, la Supercopa i la Copa Intercontinental.

Krysalis va publicar diverses versions del 1991 al 1993 per als sistemes Acorn Archimedes, Amiga, Amstrad CPC, Atari Lynx (amb el títol European Soccer Challenge), Atari ST, Commodore 64, IBM PC i ZX Spectrum. Curiosament la versió per Atari Lynx (European Soccer Challenge) va obtenir un port de mans de Telegames per a l’Atari Jaguar previst per aparèixer al mercat a finals de l’any 1994, però es va haver de reprogramar, endarrerint el llançament per al segon trimestre de 1995, i finalment mai va ser llicenciat.

Per jugar-lo online: https://archive.org/details/msdos_Manchester_United_Europe_1991

 

 

 

Manchester United: Premier League Champions (1994)

L’any 1993 el Manchester United es corona campió de la temporada 1992-1993, és a dir la primera F.A. Premier League de la història. Aquest fet dóna un important impuls a la franquícia iniciada per Krisalis, i això es reflecteix clarament en el nou Manchester United: Premier League Champions, molt més evolucionada que les anteriors. S’introdueix per primer cop el concepte tècnic Tacti-Grid, un avançat control tàctic per elaborar complexes estratègies durant els partits, i es pot controlar qualsevol equip de les 3 primeres divisions d’Anglaterra per competir en lliga, copa de la lliga i la mítica Charity Shield, amb play-offs d’ascens i descens. Més de 2500 jugadors reals creats en el joc, amb un editor per crear o modificar el que creiem convenient.

Pel que fa al simulador arcade al més pur estil Sensible Soccer, ens ofereix la possibilitat de rebobinar jugades, congelar i canviar l’angul de la càmera durant els partits.

El videojoc va ser llicenciat a França, Alemanya, Itàlia, i Regne Unit per a sistemes MS-DOS, i en el seu CD-ROM incorporava fins a 460 fotos de partits del Manchester United en diversos camps de la Premier League.

Per jugar-lo online: https://archive.org/details/msdos_Manchester_United_Premier_League_Champions_1994

 

 

 

Manchester United: The Double (1995)

Aquest joc es basa en la meravellosa temporada 94-95 del campionat anglès de la Premier League. És, per descomptat, l’any en què el Manchester United va guanyar la lliga anglesa i la copa FA durant la mateixa temporada, d’aquí “The Double” en nom del joc. A més permet per primer cop escollir qualsevol equip de les 5 millors divisions del futbol anglès, a més d’oferir per primer cop un potent editor en el qual podem personalitzar qualsevol equip o jugador de la lliga perquè s’ajusti al nostre gust. A més d’oferir-nos la possibilitat de crear lligues i divisions totalment personalitzades.

La part estadística del joc és impressionant, com també ho és la part tàctica. Escolliu la formació, jugadors, organitzeu transferències i, per descomptat, jugueu. El sistema del simulador arcade és similars al Kick Off 3 o fins i tot al Sensible Soccer, els gràfics llueixen força bé, i l’ambientació dels partits incorpora sorolls i càntics per primer cop. La jugabilitat durant els partits és bona, però és bastant difícil marcar gols.

El joc en si, era un mànager que oferia la possibilitat de comprar i vendre jugadors, crear les alineacions i gestionar les tàctiques de l’equip. Comptava amb un innovador menú amb icones que permetien accedir a les diferents seccions, com les tàctiques i l’alineació, la infermeria, les finances de club, el mercat o la disputa dels partits, tot mitjançant el nostre ratolí. Aquest videojoc de futbol pioner va introduir per primer cop variants com canvis d’alineació i formació (també durant el partit), lesionats, sancionats, fitxatges, tàctica, clima, 3 tipus de samarretes a escollir i el replay dels gols de forma automàtica, a més de poder rebobinar tot el partit.

Per jugar-lo online: https://archive.org/details/msdos_Manchester_United_The_Double_1995

 

 

 

El nostre unboxing